Rietdekken

Meer informatie over onze werkzaamheden

Rietendaken

Riet is een natuurlijk materiaal met een authentiek karakter en een eeuwenoude manier een natuurlijke manier van dakbedekking.

De levensduur van een goed rieten dak ligt rond de 25 jaar met een goede onderhoud als vereiste.

Het mooie van een rietendak is dat het waterdicht is, ‘zomers lekker koel, in de winter behaaglijk warm.

Er wordt tegenwoordig vaker gekozen voor een rietendak omdat het mooie luxe en authentieke uitstraling geeft aan de woning.

Een rietendak is op veel soorten woningen toepasbaar ,mits de hellinghoek van minimaal 45 graden is.

Naast de veel voorkomende woningen , denk ook aan o.a: stadsvilla’s , vakantiewoningen, moderne gebouwen waar een rietendak tot zijn recht komt.

Reden 1

Warm in de winter

Reden 2

Koel in de zomer

Reden 3

luxe en authentieke  uitstraling

Traditioneel dak

De eerste constructie is de traditionele kap die bestaat uit een raamwerk van latten en balken. Het riet wordt bevestigd op de latten, door middel van een draad die om de lat wordt geslagen. Het is een open constructie waarbij het riet van binnenuit zichtbaar blijft.

Duidelijk zijn hier de sporen, rietlatten, de sprei- en rietlaag te zien. Het “open” karakter van het rietendak is ook van de binnenkant waar te nemen. Omdat de traditionele open constructie relatief brandgevaarlijk is, minder comfort (tocht) en stof met zich mee brengt, gaat de voorkeur  uit naar het aanbrengen van een gesloten constructie(schroefdak).

Schroefdak

Bij de gesloten constructie, ofwel het schroefdak, wordt het riet op een dichte ondergrond geschroefd. Dit gebeurde ook bij de voorloper van het Schroefdak, het zogenaamde spijkerdak. Het verschil tussen het schroefdak en het spijkerdak is de wijze van bevestigen van het riet. Bij het schroefdak wordt het geschroefd, bij het spijkerdak werd het riet bevestigd met lange spijkers. Ook op het spijkerdak werd het riet dus op een gesloten onderconstructie aangebracht.

Het plaatmateriaal van het 18mm schroefdak kan bestaan uit; multiplex, OSB-plaat, spaanplaat V313 verlijmd (het groene spaanplaat), underlayment etc. van 18 mm dikte i.v.m. de schroeflengte indien gebruik wordt gemaakt van enkel deze plaat en het plaatmateriaal ook binnen in het zicht blijftDe op de markt zijnde isolatiepanelen hebben allemaal een buitenplaat van min. 12mm dik.

De spouw tussen riet en onderconstructie ontbreekt. Het gehele rietpakket helpt mee met het vormen van een isolerend pakket. De woning is tochtdicht. Er is een harde scheiding tussen binnen en buiten. Vuur in het rietpakket kan geen lucht (zuurstof) van onderen aanzuigen, het vuur smeult hierdoor meer dan dat het brandt. Hierdoor wordt het schroefdak een relatief brandveilig dak en kent dus ook lagere tarieven voor de opstal verzekering.